USLUGE

MRI

Magnetno Rezonantni Imidžing

Magnetna rezonanca (ili magnetno rezonantni imidžing – MRI) je metoda koja koristi radio talase u jakom magnetnom polju za dobijanje slike tela. MRI ne koristi jonizujuće zračenje.

Od svoje pojave, MRI je kao metoda preuzela primat u dijagnostici mnogih oboljenja, posebno dijagnostici bolesti kičmenog stuba i kičmene moždine, mozga i krvnih sudova glave i vrata.

Kod sumnje na bolesti zglobova, MRI svojom senzitivnošću i specifičnošću daleko prevazilazi bilo koju drugu metodu pregleda zglobova i praktično je nezamenljiva.

U svim renomiranim svetskim centrima se pre bilo kakve intervencije na žučnim putevima neizostavno radi MRCP (magnetno rezonatna holangio-pankreatografija) radi prikazivanja građe i stanja žučnih puteva čime se izbegavaju mnoge operativne komplikacije.

Takođe, ginekološke operacije se ne rade bez MRI pregleda male karlice, pogotovu ako se radi o malignim oboljenjima. Neizostavna je kada je reč o proceni vrste promene (maligna ili benigna) i stepenu širenja i zahvaćenosti okolnih organa, limfnih čvorova i krvnih sudova.

Savremeni je trend i da se bolesti bubrega pregledaju magnetnom rezonacijom koja uveliko potiskuje intravensku pijelografiju (IVP) (takozvano - dubinsko snimanje bubrega), jer izbegava upotrebu jodnog kontrasta i zračenja. MRI otkriva skoro sve bolesti urinarnog trakta.

Daljim razvojem aparata, MRI će u budućnosti preuzimati još veći primat i dalje potiskivati metode koje koriste zračenje.

R

Rendgen

Klasičan rendgen podrazumeva metode grafije (snimanja na filmu) i skopije (gledanja na ekranu) kao prikaza različitih delova tela. Rendgen koristi jonizujuće zračenje koje je potencijalno štetno po zdravlje ljudi i zato ga treba koristiit samo u određenim situacijama kada je korist veća od rizika koje pregled nosi sa sobom.

Pojavom kompjuterizovane tomografije (CT) i magnetne rezonancije (MRI, NMR), klasične rendgenske metode su dosta izgubile na značaju i u mnogim sferama se danas više ne koriste.

Klasičan rendgen je svoj značaj zadržao u dijagnosti preloma kostiju i kao dopunski pregled digestivnih organa (akt gutanja, pregled jednjaka, tankog i debelog creva). U poslednjem slučaju je umnogome zamenjen gastro i kolonoskopijom i MSCT i MRI entero i kolonografijom.

UZ

Ultrazvuk

Ultrazvuk je pristupačna, izvanredno bezbedna metoda, koja vrlo često može da zameni mnogo skuplje i neprijatnije preglede.

Za prikaz organa u unutrašnjosti tela ultrazvuk koristi zvučne talase koje emituje i detektuje ista sonda. Odbijeni ultrazvučni talas se koristi za prikaz slike organa na monitoru.

Zbog svoje bezbednosti UZ nema ograničenja u primeni. Jetra, žučni putevi, pankreas, bubrezi, mokraćna bešika, dojka, jajnici, prostata, testisi, štitasta i pljuvačne žlezde, limfni čvorovi i meka tkiva se njačešće prvo pregledaju ultrazvukom.

Kod pregleda srca i krvnih sudova Doppler UZ je nezamenljiva metoda za procenu funkcije.

Ultrazvuk, zbog svojih fizičkih karakteristika, ne može da se koristi za pregled kostiju i organa koji sadrže gas ili vazduh (pluća, želudac, creva), jer oni reflektuju (odbijaju) ultrazvučne talase.

Adresa:


Đure Đakovića bb,
12000 Požarevac

Kontakt:

 
Telefon: 012/ 510 - 520
Mobilni: 066/ 55 - 10 - 520

Linkovi:

Radnim danima
08-19h
Subotom
08-13h