O NAMA

RDC

SPECIJALISTIČKA ORDINACIJA IZ OBLASTI RADIOLOGIJE

RDC je radiološka ordinacija osnovana sa jasnim ciljem - da preciznom i pouzdanom dijagnostikom bude oslonac i pacijentima i kolegama u zajedničkoj borbi protiv bolesti!
U ostvarivanju ovog cilja oslanjamo se na najsavremeniju metodu magnetne rezonancije - MRI, ne zapostavljajući ni ostale, već dokazane radiološke metode u kojima su one ostale zlatni standard dijagnostike. Cilj nam je da stvorimo sveobuhvatnu neinvazinu radiološku dijagnostiku na jednom mestu i time skratimo vreme postavljanja pouzdane dijagnoze.
Podjednako važno je da se prijatnim ambijentom i ljubaznošću maksimalno trudimo da očuvamo dostojanstvo pacijenta i učinimo Vaš boravak što prijatnijim.
RDC je dijagnostika po Vašoj meri!


Magnetna rezonancija je tehnika pregleda koja koristi radiotalase u jakom magnetnom polju radi dobijanja slika organa. Za razliku od CT-a i rendgena, MRI ne koristi jonizujuće zračenje.
Ova metoda je nezamenljiva za pregled 

Uputstvo pacijentima za snimanje magnetnom rezonacijom - MRI

Ukoliko je Vaš lekar zatražio snimanje magnetnom rezonancijom ovo uputstvo će Vam dati odgovore na najčešće postavljena pitanja.

Šta je MRI?

Skraćenica MRI označava Magnetno Rezonantni Imidžing, odnosno, stvaranje slike dela tela koji treba da se pregleda pomoću radio talasa u magnetnom polju. MRI ne koristi X-zrake kao neke druge radiološke metode. 

Kako izgleda aparat za MRI?

Aparat ima izgled prstenastog tunela koji je OTVOREN sa obe strane, a u koji se pacijent uvozi pomoću klizajućeg stola. Deo tela koji se pregleda treba da se nalazi u sredini tunela. Tokom snimanja pacijent leži na leđima, glavom ili nogama napred, u zavisnosti od vrste snimanja.

Koliko dugo traje snimanje?

Dužina snimanja zavisi od dela tela i vrste snimanja u zavisnosti od toga koji su podaci potrebni Vašem lekaru. U proseku snimanje traje 20-40 minuta, ali ne retko može biti kraće ili duže.  

Da li ću primiti injekciju?

Nekada je neophodno dati injekciju kontrasta da bi se bolje prikazali pojedini organi. Injekcija se daje u venu ruke posle čega se pristupa snimanju. Nećete osetiti nikakve efekte injekcije. Injekcija Vas neće uspavljivati niti Vam ometati sposobnost vožnje.

Claustrophobia – strah od zatvorenog prostora

Osobe koje pate od klaustrofobije treba da obaveste osoblje pre snimanja. Prvenstveno imajte na umu da je tunel aparata STALNO OTVOREN SA OBE STRANE i da možete komunicirati sa osobljem tokom celog pregleda. U izuzetnim slučajevima možete dobiti i sedativnu terapiju. 

Da li su potrebne posebne pripreme pred pregled?

U većini slučajeve nikakve posebne pripreme nisu potrebne. Ukoliko Vaš pregled zahteva posebnu pripremu bićete obavešteni na vreme. Na primer, ako Vam je potreban pregled mokraćne bešike, potrebno je da ona bude ispunjena, odnosno da ne mokrite neposredno pre pregleda. Pre pregleda možete da jedete i pijete i preporučljivo je da uzmete redovnu terapiju koju Vam je lekar propisao.

Potrebno je da obučete udobnu odeću i BEZ METALA.

Ukoliko iz bilo kog razloga niste u mogućnosti da je obezbedite, ne brinite, potrudićemo se da je obezbedimo za Vas. Nemojte koristiti dezodoranse i lak za kosu, kao ni šminku za oči, jer mogu uticati loše na kvalitet slike i dovesti do iritacije očiju.  

Ukoliko ste u drugom stanju ili sumnjate na mogućnost, obavestite osoblje pre snimanja. 

Šta se dešava kada dođete u našu ordinaciju?

Na prijemnom pultu dočekaće Vas neko od našeg osoblja ko će porazgovarati sa Vama u vezi Vašeg snimanja. Od Vas se očekuje da popunite čeklistu koja sadrži pitanja vezana za prethodne intervencije, eventualna prethodna i sadašnja oboljenja i da li imate bilo kakva strana tela ili implante metalnog porekla. Zatim će Vas tehničar sprovesti do prostorije za presvlačenje gde je potrebno da sa sebe uklonite sve metalne preglede (nakit, naočare, ključeve, proteze, kreditne kartice, mobilni telefon i slično).

Molimo Vas da na pregled ne donosite predmete od velike vrednosti, jer ne možemo da odgovaramo za Vaše stvari. Takve predmete ostavite kod kuće ili predajte osobama u Vašoj pratnji. 

Šta je sledeće?

Kada se oslobodite svih metalnih predmeta, ulazite u prostoriju za snimanje. Tehničar će Vas uputiti koju poziciju da zauzmete i staviće zavojnicu oko dela tela koji se snima. Zavojnica je deo aparata koji omogućava veću oštrinu slike Zauzmite udoban položaj tela, jer snimanje traje dovoljno dugo da Vam može biti neprijatno da nepomično ležite u neudobnoj poziciji.

ZA KVALITETAN SNIMAK JE NEOPHODNO DA BUDETE MIRNI TOKOM CELOG PREGLEDA.

Aparat je tokom snimanja vrlo BUČAN i to je NORMALNO. Zvuk je sličan buci koji proizvode različiti električni alati ( npr. pneumatska bušilica ). Ovo je ujedno i jedini neprijatan efekat tokom snimanja.

Po završetku snimanja vrtatićete se u garderobu.  

Šta mogu da osetim tokom pregleda?

MRI je bezbolna metoda pregleda I pored buke možete osetiti manje vibracije koje nisu neprijatne. Može se javiti manja dezorjentisanost koja vrlo brzo prolazi.Nema nikakvih drugih efekata.

Kada cu dobiti rezultate?

Mi se trudimo da rezultate dobijete u što kraćem vremenskom roku i njačešće istog dana. Međutim, zbog obima posla ili ako je potrebno da se u vezi Vašeg nalaza konsultuje veći broj lekara nalaz može biti izdat i kasnije. Ukoliko želite nalaz Vam može biti dostavljen na kućnu adresu ili ga možete podići lično neki drugi dan tokom radnog vremena ordinacije. MRI pregled NIKADA NIJE HITAN i zato Vas molimo za razumevanje.

Da li postoje osobe koje se ne smeju snimati na MR?

DA! Osobe koje imaju metalne implante, veštačke zaliske, klipseve od hirurških I drugih intervencija, pejsmejker ili injekcione pumpe, kao I metalna strana tela (šrapnel, geler, špon I sl.) se ne mogu pregledati na MRI zbog dejstva jakog magnetnog polja na metalne delove koji mogu naneti OZBILJNE POSLEDICE pacijentu.          

Da li se trudnice mogu pregledati na MR?

Nekada je neophodno dati injekciju kontrasta da bi se bolje prikazali pojedini organi. Injekcija se daje u venu ruke posle čega se pristupa snimanju. Nećete osetiti nikakve efekte injekcije. Injekcija Vas neće uspavljivati niti Vam ometati sposobnost vožnje.

Šta ako imam implant?

OBAVEZNO prijavite osoblju. Zbog velike dijagnostičke vrednosti MRI pregleda savremena medicinska oprema i implanti se prave od materijala koji dozvoljavaju preglede na MR.
Potrebno je da Vam lekar koji je ugradio implant ili pomoćno sredstvo (pejsmejker, pumpu, shunt, kohlearni implant, itd) izda potvrdu da je implant ili sredstvo MRI SAFE (sigurno za upotrebu u magnetnom polju). Ukoliko imate tačan naziv i serijski broj uređaja ili implanta možete to proveriti i sami na sajtu proizvođača ili se obratiti našem osoblju da Vam u tome pomogne.

Zubne plombe i zglobne proteze većinom su sigurne za upotrebu.

Šta ako mi je potreban sanitetski prevoz?

U ovom slučaju možete kontaktirati svog lekara ili nam se javiti da Vam mi obezbedimo prevoz, ali se ova usluga naplaćuje.

Nepokretne ili otežano pokretne osobe.

Ukoliko imate otežano ili onemogućeno kretanje naše osoblje će Vam obezbediti sedeća ili ležeća kolica. Pristup našoj ordinaciji je u nivou (bez stepenica), a transportno vozilo može stati neposredno ispred ulaza.

Parking!

Svoje vozilo možete parkirati u neposredoj blizini ordinacije, jer je na parkingu obezbeđeno dovoljno mesta.

Obaveštenje o upotrebi ličnih podataka

Podaci dobijeni sa Vašeg pregleda mogu se upotrebiti u edukativne ili naučne svrhe ISKLJUČIVO BEZ Vaših ličnih podataka osim godišta i pola. Vaši lični podaci mogu biti dostavljeni SAMO nadležnim ustanovama u skladu sa zakonskom regulativom (obavezna prijava bolesti). 

Adresa:


Đure Đakovića bb,
12000 Požarevac

Kontakt:

 
Telefon: 012/ 510 - 520
Mobilni: 066/ 55 - 10 - 520

Linkovi:

Radnim danima
08-19h
Subotom
08-13h